Multigradeolja i separatsmörjningen på tvåtaktare?

Multigradeolja i separatsmörjningen på tvåtaktare?

Publicerad

Fråga: Kan jag använda en vanlig motorolja, exempel multigrade SAE 10-30 till separatsmörjningen för motorn dvs oljeinblandningen bränslet för motorn till en tvåtaktstwin?

Pontiac

 

Svar: Generellt sett så ska det fungera, men sen beror det på hur ny motorcykeln är och hur hög effekt den har. Om jag hade en rätt ny och effektstinn motorcykel så skulle jag nog hälla i riktig tvåtaktsolja och då gärna en syntetisk som har en starkare oljefilm.

Men om det handlar om en gammal 70-talshoj så var det ofta vanlig motorolja som man använde i tvåtaktare. Min morfar körde många tusen mil på sin moped och använde Agrol multigradeolja som han även hade i traktorn. Fast då handlar det om en enda hästkraft och moderata varvtal.

Men om du inte råkar ha alldeles för mycket SAE 10-30 stående som du vill använda upp så skulle jag nog välja en helsyntetisk tvåtaktsolja för maximalt skydd – eller kika i handboken och se vad fabrikanten rekommenderar.

Jim Lundberg

 

On
Off

17 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Tomgångsjustering på NV Royal Blixt

2 kommentarer

Andercz: Den andra frågan har varit uppe många gånger, sök på BAKLAMPA, så får du många träffar, t.ex : http://www.classicmotor.se/artiklar/experten/20170407/varfor-brinner-baklampan-nar-man-blandar-av/

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2021-07

  • Classic Motor 2021-06

  • Classic Motor 2021-88

  • Classic Motor 2021-05

  • Classic Motor 2021-04

  • Classic Motor 2021-03

  • Classic Motor 2021-02

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206