Få loss konan i styrstolpen

Fråga: Hej Jim. Håller på med min Svalan K9 från 1957. Har problem med framgaffelupphängningen. Det finns ju en lång bult som ska låsa styret och går ner i ramröret. Om jag minns rätt sitter en kona längst ner på den långa bulten. Konan jag har låser inte utan snurrar bara runt när jag skruvar för att låsa styret.

Något tips för att få fast konan eller måste jag kapa av bulten uppe vid styret för att kunna sära framgaffel och ramen?

Mvh

Sten

 

Svar: Styrstolpen är slitsad i nedre änden för att kunna expanderas av konan. För att konan inte ska rotera så har den en knast som går in i stolpens ena slits så att konan bara kan röra sig utåt/inåt.

Tyvärr så inbjuder denna konstruktion att regn- och tvättvatten gärna letar sig ner till konan så att den rostar fast på den långa skruven och när man försöker lossa skruven så följer konan med och då brister den lilla knasten – sen är det kört…

Mitt tips är att du offrar skruven. Om du borrar ur skallen så slipper du riskera att skada styret och få järnfilspån över hela mopeden (vinkelslip). Borra först ett litet hål (ca 3 mm) i skallens centrum och lika djupt som skallens höjd. Byt sedan till en borr på 9 – 10 mm och borra lika djupt.

Att borra i två steg är lättare när man bara kan använda en handborrmaskin. Ny skruv och kona kan finnas hos cykel- och mopedhandlare. När du monterar de nya delarna så drar du lite fett på skruvens gängor så händer detta inte en gång till.

Jim Lundberg

 

Kommentarer:

#1 Stenen: Hej,
Stort tack för din kommentar, då blir det ungefär som jag tänkt, fram med borrmaskin även om jag hade laddat med vinkelslipen 🙂
Ha en trevlig helg!

 

#2 Jim Lundberg: Lycka till med borrandet! Trevlig helg själv!

Scroll to Top