Drevämne till bakdrev till NV-JB

Fråga: Halloj. Jag behöver ett nytt bakdrev till min gamla NV JB. Det enklaste är att få tag i ett nytt som passar rakt av, men efter en timme vid datorn har jag inte lyckats. Jag har tillgång till verktygsmaskiner så jag tänker det ordnar sig om jag får tag i ett drevämne. Nu lyckades jag inte med det heller…

Jag tror jag behöver ett 42 tänders som passar till kedja 428, 1/2″ 5/16. Min fråga är helt enkelt: är jag rätt ute och om du känner till någon bra firma på nätet där jag kan köpa ett sådant drevämne.

Hampus

 

Svar: NV-JB ska mycket riktigt ha ett bakdrev med 42 tänder och för en kedja som heter 428 (1/2 x 5/16″). Kolla exempelvis med Superbilligt.se som har drev till 428-kedjor. Om det skiljer en eller två kugg uppåt eller nedåt på ett bakdrev har inte så stor betydelse.

Ett tips: Eftersom JB-motorn bara har två växlar och kan ha lite svårt att varva ur på tvåan kan det ibland vara bra att sänka utväxlingen en aning. Antingen genom att minska framdrevet från 13 till 12 tänder – eller genom att öka bakdrevet från 42 till 44-46 tänder.

Jim Lundberg

Rulla till toppen