Varvräknare till diesel

Varvräknare till diesel

Publicerad

Fråga: Jag har en veteran med en Perkins dieselmotor. Till denna har jag en Smiths varvräknare som är märkt RPV 1400/00 och på motorns svänghjul sitter en tvåpolig induktiv givare. Problemet är att samtliga kablar är borta och jag vet inte hur den ska anslutas. På varvräknaren finns tre anslutningar märkta på följande sätt: "pos&gen z" "neg v" samt "gen x". Någon som kan bidra med kunskap om hur den ska kopplas.

Bror

Svar: Jag tror jag vet hur den ska kopplas, men har inte kunnat få det bekräftat av något kopplingsschema från Smiths.

Den första anslutningen "pos&gen z" ska kopplas dels till batteriplus – lämpligen via säkring och endast när tändningen är tillslagen – samt till anslutning Z på den induktiva givaren. Den typen av givare kallas ibland för generator på engelska.

Den andra anslutningen "neg v" ska anslutas till batteriminus och den sista anslutningen "gen x" kopplas till anslutning X på den induktiva givaren.

Läsare som kan bekräfta eller dementera min teori – lämna en kommentar nedan.

Lycka till

Robert Gustavsson

On
Off

0 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Etanol vs gummi - Dag 3

2 kommentarer

Jim Lundberg: Hej! Jo, snacket går fortfarande om att det skulle vara etanolen som är boven när dagens bensin angriper gummi. Lite som råttan i pizzan.

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2021-08

  • Classic Motor 2021-07

  • Classic Motor 2021-06

  • Classic Motor 2021-88

  • Classic Motor 2021-05

  • Classic Motor 2021-04

  • Classic Motor 2021-03

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206