Ändrade ventiltider med kortare ventilskaft?

Om man ändrar längder på ventilmekanismens delar så bör man kolla att vipparmens ände verkligen rullar mot ventilskaftets ände för att minska slitaget på kontaktytorna och styrningarna.

Ändrade ventiltider med kortare ventilskaft?

Publicerad

Fråga: Hej. Har bytt ventiler i min motor som är 4,5 mm kortare. Har fräst ner ventilfjädrarna 4,5 mm i toppen men har samma stötstång som originalvippan har. Justeringsskruven funkar bra men undrar om geometrin ändrar öppningstiderna.

Mvh

Sören

 

Svar: Det bör påverka geometrin och därmed ventiltiderna, men om det märks på motorns gång är svårt att säga. På Volvos B18B-motorer där topplocket är planat 2 mm ska det sitta stötstänger som är 2 mm kortare bara för att vipparmsgeometrin ska bibehållas.

Men det kanske är viktigare att se till att kontaktytan på vipparmen verkligen rullar mot änden av ventilskaftet och inte släpar. Om vipparmen släpar mot skaftet kommer inte bara ytorna att slitas ner, utan hålet i styrningen kommer att ovalslitet med tiden.

Jim Lundberg

Här är ventilen nertryckt och vippans ände har rullat till andra änden av skaftet. Om radien på vippans ände inte stämmer med dess rörelse på vipparmsbryggan så kommer ytorna att släpa mot varnadra.

On
Off

0 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare
Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2021-08

  • Classic Motor 2021-07

  • Classic Motor 2021-06

  • Classic Motor 2021-88

  • Classic Motor 2021-05

  • Classic Motor 2021-04

  • Classic Motor 2021-03

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206