Köra utan förkopplingsmotstånd?

Köra utan förkopplingsmotstånd?

Publicerad

Fråga: Jag har köpt en ny tändspole till min bil eftersom mycket tydde på att den gamla var dålig. Den nya av märket Beru och har en märkning på sidan "use only with ballastresistor 1,8 ohm". Är det ett måste eller innebär det bara att motorn blir svårstartad?

Hälsningar

Per

Svar: Förkopplingsmotstånd som ballasresistor brukar kallas på svenska, används tillsammans med högeffektspolar. När startmotorn går kopplas motståndet förbi. Tändningen får då mer ström och motorn blir i teorin mer lättstartad. När motorn är igång går strömmen via motståndet och tändningen får normal driftsström från högeffektspolen.
Men nu till din fråga: nej du måste inte ha förkopplingsmotstånd men räkna med att du förkortar livslängden på tänddelarna. Min rekommendation är att antingen använda en vanlig tändspole, eller en högeffektspole tillsammans med rätt förkopplingsmotstånd.

Lycka till med bilen

Robert Gustavsson

On
Off

2 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Svårstartad NV 36 med elektroniskt tändsystem

4 kommentarer

Bengor: Hej igen ! När det gäller 2-taktare så talar man ofta om förtändning bör hamna mellan mellan 20 ° – 30 ° Kanske skall nämna att om man tittar på mopeder så brukar förtändningen ligga mellan 20 ° -...

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2021-08

  • Classic Motor 2021-07

  • Classic Motor 2021-06

  • Classic Motor 2021-88

  • Classic Motor 2021-05

  • Classic Motor 2021-04

  • Classic Motor 2021-03

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206