Släpkärra efter moped

Släpkärra efter moped

Publicerad

Fråga: Om jag vill koppla en släpkärra, typ cykelkärra, efter min veteranmoped. Vad är det för regler och förordningar som gäller idag?

mvh Erland

Svar: Det finns egentligen inte så många regler och förordningar kring detta. Det går utmärkt att koppla en släpkärra typ cykelkärra efter en moped klass II (det vill säga modernare så kallade 25-mopeder och äldre så kallade 30-mopeder). En cykelkärra anses inte som ett särskilt fordon men ska vara sammankopplad med mopeden på ett ur trafiksäkerhetssynpunkt tillfredställande sätt. Föraren ansvarar själv för att cykelkärran sitter fast i mopeden och det är egentligen samma regler som gäller för att koppla en cykelkärra efter en vanlig trampcykel.

När det gäller moped klass I (så kallade EU-mopeder) ska fordonet registreringsbesiktas och kontrolleras av något besiktningsföretag om du ska dra kärra efter den.

För den som vill läsa mer i detalj om reglerna kan göra det i Lag om vägtrafikdefinitioner SFS(2001:559) 2 § punkten Cykelkärra.

Lycka till

Robert Gustavsson

On
Off

4 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare
Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2021-08

  • Classic Motor 2021-07

  • Classic Motor 2021-06

  • Classic Motor 2021-88

  • Classic Motor 2021-05

  • Classic Motor 2021-04

  • Classic Motor 2021-03

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206