Byta växelarm på tvåväxlad Sachs

Fråga: Hej Jim! Kan man byta växelarmen på en tvåväxlad Sachsmotor utan att behöva dela motorn?

Mvh

Per

 

Svar: Jag har nog aldrig bytt växelarmen utan att dela på motorn, men det borde gå bra utifrån. I nedre änden på armens ihåliga axel finns två tappar som greppar i motsvarande urtag i växelgaffeln, och som man måste pricka vid monteringen av den nya växelarmen för att det ska fungera.

Men för att slippa dela motorn om grejorna inte hamnar exakt rätt vid monteringen skulle jag göra så här: Skruva ut skruven (pilen) som håller armen på plats, men rör inte armen ännu. Ta en bit M6 gängstång (eller en längre M6-skruv med kapad skalle) och stoppa ner den i hålet i armen. Huvudsaken är att den sticker upp en bit så man kan hålla i den.

Vrid stången medsols så att den tar gäng nere i växelgaffeln. Det räcker med tre, fyra varv. Nu kan du dra upp den gamla växelarmen och har nu kontroll på växelgaffeln inne i motorn genom gängstången som fungerar som en styrning/handtag. Observera att oljepluggen (P) måste sitta på plats under detta arbete då den styr gaffeln i botten.

Nu trär du den nya växelarmen över gängstången och med hjälp av stången kan du lirka ihop den nya armen med urtaget i gaffeln. När du har får ner växelarmen så att den greppat säkert i gaffeln gängar du ut gängstången och skruvar i originalskruven.

Jim Lundberg

Rulla till toppen