Oljeläckage på Sachs 505-motor

Fråga: Jag har en Nordsjö Carrier med en Sachs 505 på. Under vintern bestämde jag mig för att renovera den lite och plockade ned ramen och lackade om den. Nu när jag satte på motorn igen så går den jättedåligt och spottar olja ur avgasröret.

Motorn läcker även växellådsolja undertill vilket den dock även gjorde innan nedmontering och då gick motorn som den skulle. Vad kan felet vara? Kan det vara packboxarna eller är jag helt ute och cyklar?

Oljesmurfen

 

Svar: Det kan vara en packbox som läcker. Sen är det så att Sachs 505-motorn är delad horisontellt vilket innebär att delningen mellan blockhalvorna går rakt igenom hålen för både lager och packboxar.

Denna konstruktion gör att det ibland vill läcka i delningsplanet mot packboxarna. Det vill liksom sippra lite olja i ”mungipan” om man säger så. Mig veterligen ska det inte vara någon packning mellan blockhalvorna utan enbart packningsmassa (typ Permatex eller liknande) och då bör man lägga på lite extra massa där delningsplanet möter hålet för packboxarna.

Jim Lundberg

Scroll to Top