Koppla elektronisk varvräknare

Fråga: Jag vill koppla in en varvräknare via tändspolen på en BMC 1300. Det är en elektronisk varvräknare 0-8000 med inbyggt programmerbart larm för varvtalsgräns. Jag kan köra den på min tongenerator med fyrkant eller triangel med t-t spänning av 8 V och då visar den perfekt varvtal för en fyrcylindrig fyrtaktsmotor, 200 Hz vid 6 000 rpm.
Men jag vågar inte koppla den direkt på tändspolens terminal 1 då spänningen där kan uppgå till 300 volt. Som det kan vara över primärspolen när brytarspetsen öppnar och magnetfältet i spolen ”kollapsar”. Det är en gammal bil som saknar anslutning för elektronisk varvräknare.

Därför vill jag med en simpel krets begränsa spänningen till cirka 8 V över varvräknaren med exempelvis en 8.2 V Zenerdiod men är osäker på hur jag ska koppla den, via motstånd eller kondensator, eller kanske både och? Har googlat på olika kretsar för varvräknare men alla är olika. Jag behöver en spänningsbegränsare som tar ner spänningen till 8,2 V och strömbegränsning för att Zenerdioden ska hålla. Tacksam för goda råd.

Ulf

Svar: Jag har för egen del inte har varit med om, eller hört talas om, att spänningen i vissa fall uppgår till 300 volt över anslutning 1 på tändspolen. I ditt fall gissar jag att det rör sig om en elektronisk varvräknare som inte är konstruerad för en bil, eftersom den då skulle tåla eventuella spänningspulser.

Det kan räcka med ett motstånd kopplat i serie och en kondensator men för att vara på den säkra sidan måste det till mer. Kika gärna på länken där det finns ett kopplingsschema för en 555-enhet så förstår du vad jag menar.

Vore det min bil skulle jag investera i en varvräknare konstruerad för bilar och koppla den på traditionellt sätt över anslutning 1 på tändspolen. Det finns även sådana som har en varningslampa som tänds vid ett visst varvtal, antingen så den visar optimalt varv för växling eller varnar för övervarv.

Lycka till

Robert Gustavsson

Länkar:

Kopplingsschema varvräknare med 555-enhet

Varvräknare med varningslampa

Scroll to Top