Tändsystem till Zündapp KS 100

Fråga: Hej! Har letat efter eventuell fråga/avhandling om svänghjulseffekter! Håller på att pussla ihop ett Zündapp KS100 tändsystem. Har diverse olika tändplattor som förmodat har ljusspolar på 15/5/3W. KS100:an skall ju ha 25W. På de olika svänghjulen jag har (Bosch) står det 15/5/3w. Nu har jag hittat ett svänghjul som är märkt 27/15W. Vad ger detta för förändring mot 15W ljusspolar rent tekniskt? Och går det att testa/använda?

Mats Glas

 

Svar: Jag har tyvärr inga uppgifter om vad som skiljer delarna åt. Generellt så är det magneternas styrka, arean på spolstommen samt trådens tjocklek och antal varv som styr effekten. Men för det mesta så kan inget gå sönder – om vi pratar belysningsspolar. De ger sällan mer effekt än vad de tål så man kan i princip kortsluta dem ytan att de skadas.

Så med andra ord är det bara att testa hur det blir med de delar du har. Se bara till att du har cirka 0,20 mm mellan magneterna och spolarnas polskor. Sen är det den klenaste detaljen som begränsar effekten. Har du en spole som ger låg effekt så spelar det ingen roll hur kraftiga magneterna på svänghjulet är. Och omvänt gäller att har du ett svänghjul med klena magneter så hjälper det inte med att montera en spole med hög effekt.

Både Zündapp KS 50 och KS 100 har tändsystem som ger upp till 34 watt (25 + 4 + 5 watt), Enligt reservdelslistorna så skiljer sig numren på svänghjul och tändplatta mellan dessa motorer, men vad som skiljer i detalj framgår inte.

Jim Lundberg

Tändsystem till Zündapp KS 100
Rulla till toppen