Årsmodell på Centrum med ILO-motor

Fråga: Har en Centrum moped med ILO motor och dubbla kedjor. Fått höra att detta är en 53:a. Men har hört att ILO och dubbla kedjor kom 1955 Är det en 55:a eller 56:a?

Tack på förhand

Hans

 

Svar: Din moped är en dekaltrimmad Monark Monarped (Monarks mopeder såldes under många namn) från 1953. Om mopeden har dubbla kedjor så är motorn den enväxlade ILO FP 50 som kom på den första Monarpeden som dök upp 1953. Den motorn hängde med till 1955 då ILO G50-motorn kom samma år och som hade två växlar och en kedja. 1956 fanns inga Monarkmopeder med ILO FP 50-motorn längre (möjligtvis några osålda 55:or).

Vissa delar på mopeder kan vara daterade. Detta gäller motorer, hastighetsmätare och baknav som kan ha tillverkningsår och månad instansade. Men om en motor är tillverkad 1953 så kan den ändå sitta i en moped från 1954. Man slängde ju inte 1953 års motorer på nyårsafton 1954 utan dessa hamnade ju i 1954 års mopeder. Det är precis som när man datera en moped efter märkningen i botten på hastighetsmätaren – det enda som är säkert är när mätaren är tillverkad.

Om typskylten sitter kvar på din motor så bör det stå ”Baujahr” (tillverkningsår) på denna. Då står det årtalet fullt utskrivet. När jag tittar på dina bilder så ser det ut som att det är 1953 års modell på din moped. Bland annat har du den tidiga varianten av pakethållare med ett obrutet stag ner till hjulaxeln. På 1954 års ramar sitter det flera horisontella slitsar/luftintag i ramen mellan tanken och motorn vilket saknas på din moped.

De första Monarpederna (1953) hade 26-tumshjul. 1954 gick man ner till 24 tum, men 26-tumshjulen fanns fortfarande som tillval. En gissning från min sida är att man ville sälja slut på restlagret med 26-tummare för att sedan fortsätta med mer motorcykelliknade dimensioner som samtliga mopedtillverkare snart gick över till från de gamla cykeldimensionerna.

Jim Lundberg

Årsmodell på Centrum med ILO-motor
Hans Centrum från vänster sida. Här ser man att kedjeskyddet saknar böjen över bakdrevet. Samtida modeller från Monark hade ett brunt sadelskinn. Pysventilen satt på 1954 års Monarpeder man kan ha dykt upp på sena 53:or då man hade problem med att kopplingen ville slira vid start. Eller så har någon bytt ditt topplock en gång i tiden.
Årsmodell på Centrum med ILO-motor
ILO FP 50-motorn har en typskylt som bland annat visar tillverkningsår (Baujahr).
Årsmodell på Centrum med ILO-motor
Monark Monarped från 1953. Detta är en väldigt tidig modell med de runda hålen i bakdrevet.
Rulla till toppen