Lossa pedalveven på Monark Monarped

Fråga: Hej igen. Jag undrade över vevpartiet vid pedalerna på en 1955 Monark Monarped, där pedalerna sitter i ramen, inte genom motorn. Hur demonterar man detta? Behövs specialverktyg?

Vänliga hälsningar

Ronny

 

Svar: Om pedalveven sitter i ramen, som på en cykel, så bör du ha den enväxlade modellen med Pilot FM 50-motor. När man skruvar med cyklar brukar det behövas en del specialverktyg. För att lossa pedalerna från vevarmarna brukar det behövas en väldigt smal u-nyckel vilket man kan fixa till genom att slipa ner en nyckel. Observera att pedalen på högersidan är högergängad och pedalen på vänstersidan är vänstergängad.

Samma mönster brukar man hitta vid vevlagret där det kan vara högergänga på höger sida och omvänt. Här brukar det behövas haknycklar och liknande cykelverktyg som man ofta hittar på marknader och loppisar. Men det går ofta att lossa delarna runt vevlagret med hammare och dorn – fast då brukar det bli lite fult i spåren på delarna efter dornet.

Jim Lundberg

Lossa pedalveven på Monark Monarped
Det är trångt mellan pedaler och vevarmar och man kan behöva slipa ner en blocknyckel för att den ska få plats.
Lossa pedalveven på Monark Monarped
Det mesta på en cykel går visserligen att lossa med polygrip, hammare och dorn, men med riktiga cykelverktyg går det lättare och man slipper dessutom skador på delarna som ska lossas.
Rulla till toppen