Växelproblem på treväxlad Husqvarna Flinta

Fråga: Jag har en Monark Trapper från 1967 med 3-växlad Husqvarna Flinta. Behöver tips hur man justerar växellådan. Får ej 2:an och 3:an att gå bra. När motorn står i friläge hörs ett kraftigt rassel från växellådan.

Kaj Forsblom

 

Svar: Jag har tyvärr inte skruvat med den treväxlad Flintan med fotväxel, men däremot med den tvåväxlade motsvarigheten. Det som dessa två motorer har gemensamt är att man justerar växelgaffelns läge med en excentrisk skruv (nr 158) inne i motorn (måste delas) så att gaffeln kommer ” i fas” med de hack som finns i segmentet (nr 157).

På den tvåväxlade gör man så att man lägger i friläget och sedan justerar man med skruven 158 till medbringaren ligger exakt mitt emellan 1:ans och 2:ans drev. Det bör ju vara en liknade arbetsgång på den treväxlade motorn – att man justerar skruv 158 så att alla lägen (växlar samt friläge) hamnar rätt.

Troligtvis skulle man kunna göra likadant på den treväxlade – lägga i friläget och sedan justera med skruven tills medbringaren ligger mitt emellan 1:an och 2:an. Om du ändå ska dela motorn så kan du kolla hur den så kallade hjärtfjädern ser ut. Den är ofta en orsak till växelproblem på den treväxlade motorn med fotväxel.

Jim Lundberg

Växelproblem på treväxlad Husqvarna Flinta
Justerskruven på den tvåväxlade motorn. Tyvärr så kommer man inte åt att vrida på den utan att dela motorn. Lås gärna skruvens låsmutter med Loctite efter justering så den inte kan lossna.
Scroll to Top