Ska det rassla när man växlar en Husqvarna Äggmotor?

Fråga: Hej, jag undrar en sak med min Husqvarna Lyx, med äggmotor. När jag kopplar och ska lägga i 1:an eller 2:an (från stillastående) så rasslar det till i växellådan. Är detta normalt? Mopeden kopplar ur som den ska utan att dra något framåt när man har växel i. Undrar eftersom min kompis MCB med Sachsmotor inte låter något när man lägger i växel.

Mvh Christian

 

Svar: Det är svårt att uttala sig om din motor utan att ha hört hur det låter när du lägger i en växel. Sachsmotorerna är å andra sidan bland de tystaste när det gäller växling. Det brukar bara höras ett ”klick” när växeln läggs i. Det var så länge sedan jag körde en Husqvarna Äggmotor och jag minns inte hur det lät.

Men Husqvarna Flintamotorn som har en liknade växellåda låter inte särskilt mycket när man växlar – fast mer än en Sachs. Vanliga orsaker till att en växellåda väsnas mer än den ska är:

  1. För tjock olja.
  2. För liten rörelse i kopplingsmekanismen (för stort spel)
  3. Skeva lameller.

Men i samtliga exempel så brukar kopplingen tjuvdra märkbart. Bäst vore att en annan Äggmotorägare fick lyssna på din motor. Om du är orolig kan du ta av transmissionskåpan och kolla så att inte muttrarna till tandrullen eller kopplingsnavet har lossnat. Då kan det vara nära ett haveri.

Jim Lundberg

Rulla till toppen