Ska det rassla när man växlar en Husqvarna Äggmotor?

Ska det rassla när man växlar en Husqvarna Äggmotor?

Publicerad

Fråga: Hej, jag undrar en sak med min Husqvarna Lyx, med äggmotor. När jag kopplar och ska lägga i 1:an eller 2:an (från stillastående) så rasslar det till i växellådan. Är detta normalt? Mopeden kopplar ur som den ska utan att dra något framåt när man har växel i. Undrar eftersom min kompis MCB med Sachsmotor inte låter något när man lägger i växel.

Mvh Christian

 

Svar: Det är svårt att uttala sig om din motor utan att ha hört hur det låter när du lägger i en växel. Sachsmotorerna är å andra sidan bland de tystaste när det gäller växling. Det brukar bara höras ett "klick" när växeln läggs i. Det var så länge sedan jag körde en Husqvarna Äggmotor och jag minns inte hur det lät.

Men Husqvarna Flintamotorn som har en liknade växellåda låter inte särskilt mycket när man växlar – fast mer än en Sachs. Vanliga orsaker till att en växellåda väsnas mer än den ska är:

 1. För tjock olja.
 2. För liten rörelse i kopplingsmekanismen (för stort spel)
 3. Skeva lameller.

Men i samtliga exempel så brukar kopplingen tjuvdra märkbart. Bäst vore att en annan Äggmotorägare fick lyssna på din motor. Om du är orolig kan du ta av transmissionskåpan och kolla så att inte muttrarna till tandrullen eller kopplingsnavet har lossnat. Då kan det vara nära ett haveri.

Jim Lundberg

On
Off

10 kommentarer

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Etanol vs gummi - Dag 3

3 kommentarer

PB: Etanol är nog bara farligt för veteranfordon om man dricker för mycket av det och sedan kör sitt veteranfordon, i bensinen är det helt ofarligt.

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

 • Classic Motor 2021-08

 • Classic Motor 2021-07

 • Classic Motor 2021-06

 • Classic Motor 2021-88

 • Classic Motor 2021-05

 • Classic Motor 2021-04

 • Classic Motor 2021-03

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206