Rätt motor i Svartqvarnan?

Fråga: Jag har köpt en Svartqvarna mod 24 men är osäker på om motorn är en motor för Svart- eller Rödqvarnan. Motornumret är 670XX.

Kolven är inte av modellen skidhopparbacke utan är plan-svagt rundad. Husqvarnamuseet har stängt för frågor därför chansar jag här.

Robert Hagerborg

 

Fråga: Husqvarna mod 24, även kallad ”Svartqvarna” då de hade svart lackering, hade motorer med tvärspolning – alltså en kolv med ”skidbacke”. När nästa modell kom, ”Rödqvarna” efter lackeringen, så hade den motorn den modernare vändspolningen och då en svagt konvex kolvtopp.

Men bägge motorerna är i stort sett identiska för övrigt och det går att flytta över en vändspolad kolv och cylinder till en motor med tvärspolning och omvänt. Det är inte omöjligt att någon hängt på cylinder och kolv (kanske hela motorn?) från en Rödqvarna för att få lite mer ”sprutt”.

Man brukar kunna se vad motorn suttit om man kikar i närheten av motornumret där det kan stå ”24” (Mod 24) eller ”27” (mod 27). Men Husqvarna sålde sina motorer till fler motorcykeltillverkare som exempelvis Apollo, Rondo och Monark och det jag vet inte hur dessa motorer var uppmärkta.

Jim Lundberg

Rätt motor i Svartqvarnan?
Husqvarnas cylindrar och kolvar, Till vänster den tvärspolade varianten som satt i Mod 24. Till höger den vändspolade varianten som satt i Mod 27, 28, med flera.
Scroll to Top