Plastbalja vid sotning?

Plastbalja vid sotning?

Publicerad

Fråga: Hej på er! Jag undrar om man kan använda en kraftig plastbalja när man skall sota avgassystemet till mopeden med Kaustiksoda!

Mvh

Pär i Lund

 

Svar: Plasten tål troligtvis Kaustiksodan rent kemiskt, men om sodan ska kunna göra sitt jobb och verkligen lösa sot och olja så måste man värma lösningen rejält – helst upp till cirka 80 grader och då är det inte säkert att plastbaljan klarar värmen.

Om du istället använder en balja av metall (behöver inte vara rostfri, men får inte vara av aluminium eller vara galvaniserad) så tål den dels värmen och man kan värma upp den med en spisplatta, utegrill eller gasolkök.

Men… Varm kaustiksodalösning är extremt frätande på hud. Det gäller att ha skyddsutrustning. Gummihandskar och skyddsglasögon/visir är ett minimum, men ett regnställ bör man också ha på sig – samt tillgång till en vattenslang så man kan skölja av sig direkt om man fått soda på sig. Alltsammans måste hållas borta från barn och husdjur.

Jim Lundberg

Kaustiksoda är en effektiv sot- och fettlösare men det krävs att lösningen (ca 10 % soda) kommer upp i hög temperatur.

On
Off

6 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare
Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2021-08

  • Classic Motor 2021-07

  • Classic Motor 2021-06

  • Classic Motor 2021-88

  • Classic Motor 2021-05

  • Classic Motor 2021-04

  • Classic Motor 2021-03

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206