Sachs 505 som tappat gnistan

Sachs 505 som tappat gnistan

Publicerad

Fråga: Hej. Jag har problem med en Packmoped med Sachs 505-motor, ingen gnista!

Öppnade locket vid svänghjulet för att se om brytarna öppnade men tji! Denna motorn har brytarlöst system dvs. två spolar på plattan och en svart tändspole hängandes på ramen.

Hur felsöker man detta? Kan man kontrollmäta tändspolen på nåt sätt? Det måste väl finnas nån givare som känner av svänghjulets rotation? Runt svänghjulet och tändplatta är det väldigt rent och fint.

Sven

 

Svar: Jag har inte skruvat med denna typ av tändsystem, men vad jag förstår så är det inte mycket man kan mäta upp då det finns en del elektronik involverat. Ett brytarsystem kan man felsöka rätt långt med en vanlig multimeter, Här är det ofta slit-och-släng som gäller. Man byter ut delarna tills det fungerar.

Ett problem med elektroniska tändsystem är att om man bytt ut fel del (man byter tändspolen och det hjälpte inte) så får man vanligtvis inte lämna tillbaka detaljen då den innehåller elektronik som kan skadas om den provas mot något som är trasigt.

Men kolla med Rösebäckens Cykel & Motor (semesterstängt 12/7 - 23/7) som tagit över Norsjös äldre mopeddelar samt litteratur om dessa mopeder.

Jim Lundberg

On
Off

1 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Hur länge kan man lagra bensinen?

9 kommentarer

mekgoran: Tror också att bensinen var bättre, lagringsbeständig förr, även dieseln, då det luktade diesel om dieseln och och lukta bensin om bensin, skulle vara intressant om man fick tag i 50 l...

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2021-10

  • Classic Motor 2021-09

  • Classic Motor 2021-08

  • Classic Motor 2021-07

  • Classic Motor 2021-06

  • Classic Motor 2021-88

  • Classic Motor 2021-05

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206