Rödqvarna som sluta driva

Kopplingsarmen i Husqvarnamotorn ska ha en frigång längst ut på cirka 15 mm.

Rödqvarna som sluta driva

Publicerad

Fråga: Hej! Har en Husqvarna Rödqvarna från 1951. Ute på tur, körde felfritt i 1,5 mil. Stannade en kort stund, när jag skulle starta igen är drivningen obefintlig på växel 2 och 3. På 1:an orkar den precis ta sig fram. Den varvar fint och växlarna går i men kan stå stilla med 3:ans växel i utan att hålla inne kopplingen. Kan kopplingen ha fastnat eller var är tipset att börja felsöka?

Aron

 

Svar: Att den bara orkar driva hojen på 1:ans växel tyder på att kraftöverföringen nätt och jämt för över kraften från motor till bakhjul. Exakt vad som kan ha hänt är svårt att säga. Förmodligen sitter felet innanför kopplingskåpan (sex muttrar), men kolla även att kedjedrevet sitter som det ska.

Har du tur så är det kopplingsvajern, eller dess hölje, som har hakat upp sig någonstans så att spelet i kopplingsmekanismen försvunnit – då kan inte lamellerna gå ihop ordentligt och kan då börja slira. Vajern ska ha ett spel på 2 mm. Spelet i kopplingsmekanismen mäter man längst ut på kopplingsarmen (vajerfästet) och den ska ha en frigång på cirka 15 mm vilket justeras på skruven i kopplingens centrum.

Jim Lundberg

On
Off

1 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Hur länge kan man lagra bensinen?

8 kommentarer

Per L: Tankade min BMW med insprutningsmotor från 80-talet senast i början av 2000-talet. Efter att ha stått i 10-15 år startade den precis som vanligt. Den hade dock en aning orolig tomgång och hade sämre...

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2021-10

  • Classic Motor 2021-09

  • Classic Motor 2021-08

  • Classic Motor 2021-07

  • Classic Motor 2021-06

  • Classic Motor 2021-88

  • Classic Motor 2021-05

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206