Rödqvarna som sluta driva

Fråga: Hej! Har en Husqvarna Rödqvarna från 1951. Ute på tur, körde felfritt i 1,5 mil. Stannade en kort stund, när jag skulle starta igen är drivningen obefintlig på växel 2 och 3. På 1:an orkar den precis ta sig fram. Den varvar fint och växlarna går i men kan stå stilla med 3:ans växel i utan att hålla inne kopplingen. Kan kopplingen ha fastnat eller var är tipset att börja felsöka?

Aron

 

Svar: Att den bara orkar driva hojen på 1:ans växel tyder på att kraftöverföringen nätt och jämt för över kraften från motor till bakhjul. Exakt vad som kan ha hänt är svårt att säga. Förmodligen sitter felet innanför kopplingskåpan (sex muttrar), men kolla även att kedjedrevet sitter som det ska.

Har du tur så är det kopplingsvajern, eller dess hölje, som har hakat upp sig någonstans så att spelet i kopplingsmekanismen försvunnit – då kan inte lamellerna gå ihop ordentligt och kan då börja slira. Vajern ska ha ett spel på 2 mm. Spelet i kopplingsmekanismen mäter man längst ut på kopplingsarmen (vajerfästet) och den ska ha en frigång på cirka 15 mm vilket justeras på skruven i kopplingens centrum.

Jim Lundberg

Rulla till toppen