Korkar i lamellen på JB 128

Fråga: Hej. Jag har nu fått dit korkbitarna i lamellskivan på min JB 128 och undrar hur noggrant det är med tjockleken. Har slipat ned dom till ca 8 mm. Några 9. Hur stor toleransen är det? Och är det viktigt att det lika på ömse sida lamellskivan?

Mvh

John-Erik

 

Svar: Tjockleken på korkarna är inte kritisk cirka 8 mm är okej. Men det är viktigt att alla korkar är lika tjocka. Om några korkbitar är tunnare så kommer dessa inte att göra någon som helst nytta då de inte når ut till stållamellerna. Man monterar alltid korkar som är tjockare än original och sedan slipar man ner samtliga tills de får samma tjocklek.

Korkarna ska sticka ut lika mycket på var sida om lamellen så är det så här. Helst ska de göra det. Eftersom korklamellen har en kuggkrans så påverkar korkarnas placering även kedjelinjen. Testa därför med att lägga på lamellen på den inre stållamellen och kontrollera med en linjal att kedjedrevet på vevaxeln linjerar med lamellen.

Om man förskjuter korkarna åt något håll i lamellen så finns risken att transkedjan kommer att gå på sniskan mellan dreven. Dessutom måste korkarna sticka ut lika mycket varvet runt annars kommer lamellen att wobbla vilket dels kan ge en jämn kopplingsfunktion, dels så kan kedjan ta stryk.

Jim Lundberg

Rulla till toppen