Vilken årsmodell på Puch Dakota?

Fråga: Puch Dakota – Vilken årsmodell är det om ramnumret: är: 92474XX? Finns olika modeller av Dakota?

Jecce Sjöberg

 

Svar: Om vi börjar med ditt ramnummer (jag har maskat de två sista siffrorna) så finns det en sajt som heter Puch Hobby där en eldsjäl har samlat och lagt upp en massa Puchmopeder efter ramnummer så att man med stor säkerhet kan gaffla in sin Puch årsmodell mellan två kända årsmodeller/ramnummer. En titt på nämnda sajt visar att din Dakota är tillverkad 1972 (sajten vädjar blygsamt om att man som besökare kan stötta sidan med 5:- vilket jag tycker är väldigt rimligt för att få information).

Värt att veta är att Puchmopeder har ”matching numbers” på ram och motor så om motornumret inte är samma som ramnumret är motorn utbytt.

När det gäller Dakotan så har den förändrats väldigt lite under sin existens. Största förändringen var att den fick V3-motorn 1969 (officiellt 1970). Dakotan fanns även i en budgetversion som hette Puch Texas vilken kom 1973. Denna var i princip en Dakota där man ”skalat av” pakethållaren, hastighetsmätaren samt kromet på tank och framskärm. Men den skiljer sig inte tekniskt från Dakotan och har därför samma typbeteckning; VoV 1461.

I mitten av 1970-talet kom det en moped från Puch som hette ”Dakota 3000”, men denna är en helt annan konstruktion där endast V3-motorn är den gemensamma nämnaren.

Jim Lundberg

Vilken årsmodell på Puch Dakota?
Puch Texas var en billigare version av Dakotan och kom 1973. Men avsaknaden av pakethållare var inte uppskattad så efter påtryckningar från allmänheten fick Texas pakethållare 1974 vilket även blev sista året för Texas.
Vilken årsmodell på Puch Dakota?
1975 kom den så kallade N50-serien från Puch med helt nykonstruerade mopeder. En av dessa fick heta ”Dakota 3000” för att knyta an till storsäljaren Dakota som kom 1966.
Rulla till toppen