Måste A-traktor köra åt sidan?

Måste A-traktor köra åt sidan?

Publicerad

Fråga: Finns det någon lag eller föreskrift som säger att A-traktorer och andra långsamgående fordon har skyldighet att underlätta i trafiken, typ köra åt sidan vid köbildning? Där jag bor är det ofta långa köer efter A-traktorer och även om det finns bussfickor kör de sällan åt sidan. Följden blir att många bilister gör riktigt idiotiska omkörningar.

Göran

Observera – svaret är förtydligat den 24 augusti 2021.

Svar: Hej Göran. Jag har pratat med Transportstyrelsen och det finns allmänna regler för detta, även om ingen är specifikt riktad mot A-traktor vid köbildning. Men visst måste även de underlätta i trafiken.

I Trafikförordningen 3 Kapitlet 38§ andra stycket står följande:

"Om ett fordon förs sakta eller upptar stort utrymme och körbanan är smal, krokig eller har en icke obetydlig mötande trafik, skall föraren för att underlätta omkörning minska farten och om det behövs föra fordonet åt sidan så snart detta är möjligt."

I Trafikförordningen 3 Kapitlet 12§ står också att vägrenen ska användas vid färd med cykel eller moped klass II när cykelbana saknas, vid färd med moped klass I och vid färd med ett fordon som är konstruerat för en hastighet av högst 40 kilometer i timmen eller som inte får föras med högre hastighet än 40 kilometer i timmen. Vägrenen ska även användas om du framför ett fordon som är förspänt med dragdjur, om du rider samt om du leder eller driver kreatur.

Vägrenen ska endast användas om vägrenen är tillräcklig bred och i övrigt är lämplig att använda. Om det behövs för att underlätta framkomligheten för annan trafik, får vägrenen användas tillfälligt även vid färd med andra fordon.

Så långt Transportstyrelsen. Långsamma fordon, exempelvis A-traktorer, mopeder med flera, ska såvitt jag tolkar det främst köras på vägrenen i de fall det är möjligt/lämpligt. Alla, även förare av långsamma fordon som A-traktorer, har skyldighet att gå åt sidan för att underlätta i trafiken och gå åt sidan om det blir köbildning.

Robert Gustavsson

 

On
Off

0 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Victoria MS 50 som glappar när den är varm

1 kommentar

mekgoran: ett magnetlager har 11 kulor och ett kullager 6203 har 8 kulor så magnetlager borde hålla längre, har någon testat, nåväl, har du så stort glapp borde det vara något fel, svänghjulet ska absolut...

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2021-10

  • Classic Motor 2021-09

  • Classic Motor 2021-08

  • Classic Motor 2021-07

  • Classic Motor 2021-06

  • Classic Motor 2021-88

  • Classic Motor 2021-05

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206