Tanka Miata

Fråga: Jag har tidigare tankat min Mazda Miata MX-5 från 1991 med 95 oktan. Nu har jag ingen aning om vilket bränsle jag ska använda eller om jag ska hälla i blyersättningsmedel. Vill inte göra fel.

CM

Svar: Jag antar att du avser att inblandningen av biodrivmedel ökar i fossila bränslen. Den så kallade reduktionsplikten höjs den 1 augusti 2021 till 6 procents reduktion av växthusgaser i bensin. I praktiken innebär det att den nya standardbensinen blir E10, enkelt förklarat 95 oktanig bensin med 10 procent etanol. Alla nya bilar som säljs inom EU måste sedan 2011 vara godkända att köra på E10, och bränslet är redan standard i Belgien, Bulgarien, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Lettland, Litauen, Luxemburg, Nederländerna, Tyskland, Ungern, Rumänien och Slovakien.

Men nu till din fråga. Din bil har katalysator och är därmed byggd för att köras på blyfri bensin. Du behöver därför inte hälla i blyersättningsmedel.

Jag har kollat lite på amerikanska Miata/MX-5 forum och det verkar inte vara några större bekymmer att köra dem på E85, som i princip är 95 oktanig bensin med 85 procents etanolinblandning, efter lite finjustering och att sedan köra dem år efter år. Därför borde det inte vara några problem att köra din på E10.

Robert Gustavsson

Rulla till toppen