E10 i veteranmopeder

Så här såg det ut på bensinstationerna fram till den sista juli - idag kommer en nykomling: E10.

E10 i veteranmopeder

Publicerad

Fråga: Hej Jim! Har Du något begrepp om den nya E10 bensinen? Kan vi köra våra veteranmopeder på den på samma sätt som med 95?

Roland

 

Svar: Från och med idag, den 1 augusti 2021, kommer det att säljas E10 (10 % etanol, 90 % bensin) på våra bensinstationer. Den uppmärksamme kanske har sett det lilla märket vid bensinpumparna där det står "E5". Vi har alltså kört med 5% etanolinnehåll i några år. Nu höjer man alltså etanolinnehållet ytterligare till 10m procent.

Jag testade E10 i tvåtaktsmotorer för 10 år sedan (köpt på Åland) och jag märkte ingen som helst skillnad mot annan bensin från macken. Etanolen har ett lägre energiinnehåll och man kan möjligtvis montera ett större huvudmunstycke, eller om man kör med ställbart – öppna det några få grader.

Etanol är snällt mot gummidetaljer så om slangar och om o-ringar sväller och spricker så beror det inte på etanolen. Bensin innehåller andra ämnen som är aggressiva mot gummi. Det absolut snällaste bränsle när det gäller gummi som jag har testat är E85 vilket rimmar bra med att man endast ska använda etanol när man rengör gummipackningar – exempelvis i bromssystemet.

OKQ8 säger att de rekommenderar 98 oktan (som har ett lägre etanolinnehåll än E10) till skotrar och röjsågar. I ett inslag på SVT:s hemsida får man intrycket att man ska göra det omvända – alltså köra skotrar och röjsågar på E10, men samtidigt som berättarrösten säger att "Den bensinen rekommenderas också för skotrar, motorcyklar…" ser man handtaget på en pump med 98 oktan hos Circle K där man spelat in inslaget (se 0:33 – 0:38 in i filmen) Fast jag tror nog att detta är en redigeringsmiss av SVT och att man även här menar att man rekommenderar 98 oktan till tvåtaktare. Flera bensinstationer uppger dock att de kommer att ha kvar 95 oktan som då har ett lägre etanolinnehåll.

Jag kommer att tanka mina tvåtaktare som vanligt – alltså med E10 då jag inte märkte någon skillnad förra gången. Det man kan ha koll på är om tvåtaktsoljan blandar sig med bensin med 10 procents etanolinnehåll. När jag testade etanolbränslen för tio år sedan så upp gav dåvarande Statoil att alla deras tvåtaktsoljor var garanterat blandbara upp till 15 procents etanolinnehåll.

Om jag märker något negativt så kommer jag att höra av mig.

Jim Lundberg

On
Off

13 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Victoria MS 50 som glappar när den är varm

1 kommentar

mekgoran: ett magnetlager har 11 kulor och ett kullager 6203 har 8 kulor så magnetlager borde hålla längre, har någon testat, nåväl, har du så stort glapp borde det vara något fel, svänghjulet ska absolut...

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2021-10

  • Classic Motor 2021-09

  • Classic Motor 2021-08

  • Classic Motor 2021-07

  • Classic Motor 2021-06

  • Classic Motor 2021-88

  • Classic Motor 2021-05

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206