E10 och tvåtaktsolja

Fråga: Vill fråga om röjsågar. Vilken bensin ska jag blanda med olja nu när det blandas 10% Etanol? Och vilken bensin till gräsklippare. Kan jag använda E85?

Reijo

 

Svar: En inblandning på 10 procent är inte särskilt mycket när det gäller tvåtaktsoljor och eftersom en tvåtaktsolja innehåller upp till 25 procent lösningsmedel (för att kunna vara självblandande) så hjälper dessa lösningsmedel till att ta hand om den andel etanol som finns i bensinen.

Jag har varit i kontakt med Circle K angående E10 och tvåtaktsoljor och där uppger man att deras tvåtaktsoljor är blandbara med bensin som innehåller upp till 20 procent etanol – alltså dubbelt så mycket som E10. Men vill man så kan man välja att köra på 98 oktanig bensin som idag innehåller 5 procent etanol.

När det gäller E85 i gräsklipparen (fyrtaktsmotorer) så måste man för det mesta justera upp blandningen så att motorn får en fetare bränsleblandning med E85 eftersom detta bränsle har ett lägre energiinnehåll. Gör man inte detta kommer motorn att, förbränningstekniskt, gå med bränsleunderskott och kan bli överhettad.

Jag har testat med att köra mina två gräsklippare med en blandning av cirka 50/50 bensin och E85 vilket ger något som borde bli ”E50”. Den ena klipparen fungerar bra på denna blandning medan den andra går för snålt och blir onödigt varm. Har man en blandningsskruv på förgasaren får man öppna den likt ett ställbart munstycke på en moped tills motorn går bra på det etanolbränsle man hällt i tanken.

Jim Lundberg

Rulla till toppen