Fila upp slitsarna i tändplattan?

Fråga: Hej! Jag behöver bollplanka lite. Skruvspåren på tändplattan (Stefa) till min gamle Novolette 3311 räcker inte till för att vrida den till rätt läge. För att göra bot på detta problem, går det att förlänga (fila) skruvspåren tills tändplattan kan vridas rätt?

Anledningen till min fråga är för att nya brytar/tändnings-delar till 3311 är mer eller mindre obefintliga men vill likväl kunna ställa in tändningen så bra det går.

Tusen tack i förhand!

Love

 

Svar: Om jag förstått det hela så är dina brytare så slitna att justeringsmöjligheterna inte längre räcker till. Jag skulle nog försöka jaga upp begagnade brytare (eller en hel tändplatta) till motorn. Kolla med Rösebäckens Cykel & Motor. Det bör vara Stefas tändsystem (C0/105-03) i din motor som borde vara av fabrikat Rex som Husqvarna monterade i de första Novoletterna. Vissa motorer hade dock Bosch tändsystem.

Sedan tog de fram en egen motor som har samma brytare som Rex-motorn: artikelnummer 25824 (fasta delen) samt 25828 (brytararmen).

Man kan fila upp slitsarna med detta ger inte så stor ökning av justeringsområdet till förtändningen eftersom skruvarna som håller plattan förr eller senare kommer att ta i någon spole. Viktigast är att abriss (fältbrytningsavståndet) hamnar inom gränsvärdena vilka är 7 – 10 mm på din motor (sök på Abriss eller Fältbrytning i sökrutan uppe till höger här på hemsidan). Står abriss fel så blir det ingen, eller väldig svag, gnista.

Din motor har ett styrstift på vevaxeln för positionering av svänghjulet och man kan knacka ur detta för att utöka inställningen av förtändningen – samma som man gör på bland annat Victorias mopedmotorer.

Jim Lundberg

Rulla till toppen