Husqvarna Novolette 3521 som inte vill starta

Fråga: Hej! har nyligen köpt en Husqvarna Novolette 3521, men har fått problem. Har precis bytt brytare, tändspole och kondensator. Gnistan är bra och det är bensin i förgasaren.

När jag försöker trampa igång mopeden så snurrar motorn och sedan hostar till med en liten tändning, sedan blir det precis som motorn blir ” stum ” och remmen bara snurrar på hjulet. Tändstiftet är knappt fuktigt när man kollar.

Förgasaren är nyligen ultraljudstvättad och hittar ingen fel på denna. Vad kan felet vara? Tändningen som står helt fel? Packbox som är dålig?

Med vänliga hälsningar

Emil

 

Svar: Ultraljudstvätt är en lite överskattad metod och det förutsätter att man har en relativt kraftig tvätt om det ska bli rent i förgasarens kanaler. En liten tvätt för smycken och liknande (ca 70 watt) brukar inte orka ta bort smuts, olja och oxider.

Om någon packbox i motorn är defekt och läcker så brukar motorn bli väldigt svårstartad och man får ofta trampa upp i hög fart för att den överhuvudtaget ska starta och om/när den gör det måste man hålla den på höga varv – annars dör den.

Men jag tycker att det låter som att tändningen står alldeles för tidigt på din motor då det verkar som att den slår tillbaka så fort den tänder. Här är data:

Brytaravstånd (justeras först!): 0,4 – 0,5 mm

Förtändning:                             1,5 mm

Abriss:                                      9 – 12 mm

 

Jim Lundberg

Rulla till toppen