Kicken greppar inte på Mustang med Zündappmotor

Fråga: Hej, jag har en Mustang 617 med Zündapp 265-014 motor. Kickaxeln roterar helt runt. Vad är felet och vad är att göra?

Ken Hougland

 

Svar: Jag har inte skruvat med 265-motorn, men det kan vara så att medbringaren (nr 4) inte greppar i kickdrevet (nr 6). Detta kan bero på att medbringaren har fastnat vilket kan hända om motorn stått länge (och fuktigt).

Fjäderbygeln (nr 5) har till uppgift att bromsa medbringaren så att den rör sig axiellt på axeln (nr 1) när man kickar/släpper kicken. Om felet beror på att det handlar om en motor som har stått länge så kan felet försvinna med oljebyte samt att kör mopeden (rullstart) om man har tur. I annat fall får man lov att dela på motorn och åtgärda felet.

Men jag är inte riktigt med på vad som händer med kicken. Om den bara ”snurrar runt” utan att driva runt motorn så kan det vara ovanstående som är orsaken. Men om kicken ”snurrar runt” OCH driver motorn så är det kickstoppet och kickfjädern som är problemet. På vissa Zündappmotorer sitter kickstoppet inne i motorn och på andra sitter det i svänghjulskåpan.

Jim Lundberg

Rulla till toppen