Pysande ljud från BMW R100

Fråga: Hej. Har en BMW R100 från 1983 som gått 4500 mil. Har inte kört så mycket de senaste åren men tog mig i kragen och servade den och besiktigade den. När jag kom hem efter besiktningen, gick förresten igenom utan anmärkning, så noterade jag att det susar eller pyser från kolvarna.

Jag tvättade den visserligen för några dagar sedan men det blev en runda på några mil efter besiktningen och det regnar inte så det är inte vätska utanpå som låter. Samma ljud från båda kolvarna.

Bertil Göransson

 

Svar: Jag tror du menar från att ljudet kommer från cylindrarna då denna typ av högfrekvent ljud inte gärna går igenom godset i cylindrar och motorblock. Dessutom förutsätter jag att ljudet bara hörs när motorn stängs av och då endast en kort stund innan det tystnar.

Jag har ingen direkt förklaring till varför det pyser från motorn, men en tanke är att det är från vevhusventilationen – eller från annat håll om ventilationen är tilltäppt. Skulle det vara kokande vatten så borde detta ha dunstat redan efter några kilometers körning efter tvätten.

Sen vet jag inte om din BMW har vakuumstyrda så kallade CV-förgasare och om det kan uppstå något kortvarigt pysande från dessa direkt efter att motorn stängs av. Eller kanske från en sprucken vakuumslang om hojen har en vakuumstyrd bensinkran.

Jim Lundberg

Rulla till toppen