Växeljustering på Husqvarna Rödqvarna

Fråga: Hej! Finns det något speciellt tillvägagångssätt att justera växellänkaget på en Husqvarna Rödqvarna? Jag har en av 1951 års modell och jag får inte till växlarna, det är alltid nån växel som inte hänger med.

Justerar jag med handspaken och växelspaken på ettans växel så är ettan och friläge rätt, 2:an hamnar lite galet och 3:an går inte att få i för att handspaken slår i plåten. Justerar jag från friläge funkar 2:an och 3:an bra men då går inte ettan att få i för att handspaken slår i plåten.

Blir galen!

Victor Ödmark

 

Svar: Under förutsättning att det sitter rätt delar i växelarrangemanget så tror jag att problemet beror på slitage. Men både växelsegmentet som sitter på tanken samt själva växelspaken och en liten bussning har olika artikelnummer beroende på om det handlar om en Mod 24 (Svartqvarna) eller en Mod 27 (Rödqvarna).

Vad som eventuellt skiljer dessa åt, och om de kan orsaka dina problem, kan jag tyvärr inte svara på. Kolla att det inte glappar någonstans i mekanismen – det gäller även inne i växellådan. I och med segmentet på tanken så är växelspakens rörelse begränsad och i ditt fall verkar ju inte den befintliga rörelsen att räcka till för att växlarna i ändlägena (1:an & 3:an) ska räcka till.

En ”quick fix” kan ju vara att fila på segmentet så att spaken kan röra sig längre, men man kanske inte vill skada originaldelarna. Dessutom är segmentet kromat om jag minns rätt och det vill man kanske inte fila i. När man justerar växlar brukar man utgå från en mittenväxel – som i ditt fall 2:an.

Jim Lundberg

Växeljustering på Husqvarna Rödqvarna
Rulla till toppen