Läckande transmissionskåpa på JB 128

Fråga: Hej. Nu har jag bytt koppling på min JB 128 och allt fungerar perfekt. Men jag har oljeläckage mellan block och transmissionskåpan fast jag har en packning. Har nu tänkt stryka på silikon som tätning. Vad kan vara bättre blå eller svart silikon? Ska man ha silikon + packning eller utan packning? Ska man ha silikon på bägge sidorna packningen eller eller bara på den ena?

Mvh

John-Erik

 

Svar: Tätningen i transmissionen på JB 128:an är långt ifrån sofistikerad. Dessutom ska det inte vara olja i transmissionen utan flytande fett. Häller man i olja kommer denna snart att hitta ut då bland annat bägge axlarna som går igenom mellanväggen av plåt saknar packboxar. Dessutom har denna plåt dåligt stöd mot kåpans bakre del.

Men dåligt går att göra bättre. Vad du väljer för tätningsmedel är mindre viktigt. Silikonprodukterna fyller bättre och är effektiva på ojämna och skadade tätningsytor. Silikon ersätter packningen så där kör man med enbart silikon.

Men standardfelet som många gör när de använder silikon är att man smetar på och drar ihop. För att det ska bli tätt ska man lägga på silikonet på ytorna och sedan lägga på kåpan UTAN att dra fast den. Tanken är att det ska ligga kvar silikon mellan ytorna där den sedan ska få härda i lugn och ro – först därefter drar man fast kåpan med sina skruvar.

Drar man åt dem innan silikonet har härdat så klämmer man ut merparten av massan så att metallytorna i princip ligger i kontakt med varandra.

Jim Lundberg

Rulla till toppen