Ta ur pluggen på NSU-cylinder av aluminium

Fråga: Hej Jim. Håller på att renovera en gammal jordfräs med NSU mopedmotor, tyvärr är cylinder och förgasare borta. Har en pluggad cylinder och tillika förgasare.

Hur får man ur pluggen på cylindern, någon som vet? Aluminiumcylinder med hårdkrom, den är för klen med strypt cylinder. Tacksam för hjälp och råd.

Arne Persson

 

Svar: En jordfräs lär nog inte orka med en mopedcylinder på 0,8 – 1 hästkraft. När det gäller pluggade aluminiumcylindrar så brukar det inte vara en plugg som det är i gjutjärnscylindrar, utan en ingjuten hårdmetallplatta med ett hål som då är själva insuget.

Jag har inte testat med att borra i dessa strypningar utan bara använt slipstift vilket tar en evighet. En del påstår att det går att borra med betongborrar som ju har skär av hårdmetall, men jag har inte provat detta.

Men oavsett metod så måste man vara väldigt försiktig med det tunna kromskiktet inne i cylindern då det lätt kan lossna större flagor runt insuget. Då uppstår dels vassa kanter som kan skada kolven och eventuellt nedre kolvringen. Dessutom kan de lossna fler flagor när man kör vilket kan ställa till det rejält om det börjar studsa runt bitar av hårdkrom i vevhuet.

Någon som har tips till Arne?

Jim Lundberg

Rulla till toppen