ILO Pianomotor som har låst sig

Fråga: Hej. Detta gäller en tvåväxlad ILO G50 Piano på Monarscoot 1958. Motorn har gått jättebra, men när jag stannade och stängde av motorn gick det inte att starta. Motorn har låst sig, går ej att trampa runt motorn på något vis med friläge ilagt.

Kolven sitter inte fast i cylindern så jag misstänker att det är något i motorn. Jag kan cykla med Monarscooten med båda växlarna, men i friläge går det inte att få runt motorn. Vad ska jag kolla på först och vad kan det vara för fel?

Mvh

Anders M

 

Svar: Börja med att kolla om den går att rullstarta. Om den gör det så ligger nog problemet i pedalaxeln och startkedjan som drivs av denna. Oavsett vad som har hänt så låter det som att motorn måste delas eftersom startmekanismen sitter inuti motorn.

Men ILO-motorn är lätt att skruva med, men det krävs en speciell avdragare till tandremmens rulle på vevaxeln. Det går att dela motorn med tandrullen kvar, men då blir vevaxeln hängande i högra blockhalvan. Det är annars ett bra läge för att byta packboxen och ramlagret när man ändå har motorn nerplockad.

Jim Lundberg

Rulla till toppen