Zündapp som missar tvåans växel

Växelmekanismen till Zündapp 278-motorn (KS 50)

Zündapp som missar tvåans växel

Publicerad

Fråga: Har en Zündapp med treväxlad motor. Ettan och trean går i men för att få i tvåan så måste jag gå ner från trean till tvåan. Vad är felet?

Bo Oskarsson

 

Svar: Känn på växelpedalen om den glappar mycket om man drar den lite uppåt och nedåt. I så fall kan det vara returfjädern 4 som är uttöjd. Eller pinnen 1 som är böjd. Dessa två delar ser till att pedalen alltid ställer sig i ursprungsläget efter en växling.

Om du har satt ihop växelmekanismen med oprövade delar så finns det två bredder på hylsan 3. Äldre motorer har en 22 mm bred hylsa och sätter man den i en nyare motor så får man precis de symtom du beskriver – att man missar tvåans växel. Rätt hylsa ska vara 24 mm i nyare motorer.

De två klackarna (nr 5) kan vara slitna så att de inte greppar i urtagen i växelvalsen 2. I septembernumret (nummer 9/2021) av Tidningen Classic Motor visar vi hur man går igenom Zündapps växelmekanism.

Jim Lundberg

I tidningen Classic Motor pågår just nu en artikelserie om hur man renoverar en Zündapp KS 50. I septembernumret (nr 9) handlar det om växelmekanismen.

Om numret inte ligger kvar ute i butikerna finns det i vår shop (se rödmarkerad länk i texten ovan).

On
Off

0 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Rätt kulör till Puch Nevada

1 kommentar

camaro88: Kolla med WWW.Puchverkstan.se

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2021-11

  • Classic Motor 2021-10

  • Classic Motor 2021-09

  • Classic Motor 2021-08

  • Classic Motor 2021-07

  • Classic Motor 2021-06

  • Classic Motor 2021-88

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206