Zündapp som missar tvåans växel

Fråga: Har en Zündapp med treväxlad motor. Ettan och trean går i men för att få i tvåan så måste jag gå ner från trean till tvåan. Vad är felet?

Bo Oskarsson

 

Svar: Känn på växelpedalen om den glappar mycket om man drar den lite uppåt och nedåt. I så fall kan det vara returfjädern 4 som är uttöjd. Eller pinnen 1 som är böjd. Dessa två delar ser till att pedalen alltid ställer sig i ursprungsläget efter en växling.

Om du har satt ihop växelmekanismen med oprövade delar så finns det två bredder på hylsan 3. Äldre motorer har en 22 mm bred hylsa och sätter man den i en nyare motor så får man precis de symtom du beskriver – att man missar tvåans växel. Rätt hylsa ska vara 24 mm i nyare motorer.

De två klackarna (nr 5) kan vara slitna så att de inte greppar i urtagen i växelvalsen 2. I septembernumret (nummer 9/2021) av Tidningen Classic Motor visar vi hur man går igenom Zündapps växelmekanism.

Jim Lundberg

Zündapp som missar tvåans växel
I tidningen Classic Motor pågår just nu en artikelserie om hur man renoverar en Zündapp KS 50. I septembernumret (nr 9) handlar det om växelmekanismen. Om numret inte ligger kvar ute i butikerna finns det i vår shop (se rödmarkerad länk i texten ovan).
Rulla till toppen