Felvisning på hastighetsmätaren på fyrväxlad Sachs

Utgående axeln "A" till treväxlad Sachs. Hastighetsmätardrivningen drivs av drevet "B". Kedjedrevet till bakhjulet sitter monterat vid "C".

Felvisning på hastighetsmätaren på fyrväxlad Sachs

Publicerad

Fråga: Hej! Har byggt om en treväxlad Sachs till fyrväxlad. Allt funkar perfekt men hastighetsmätaren visar 15-20 km för fort. Motorn sitter på en MCB Compact.

Hur kan det komma sig? Ombyggnadssatsen är väl anpassad till fyrväxlad antar jag. Kan det vara fel snäckdrev? Treväxlad ska vara 32 kugg, fyrväxlad 30 kugg. Men det går väl inte att få dit fel snäckdrev?

Håkan Pettersson

 

Svar: Jag har dålig koll på de fyrväxlade motorerna, men det kan inte spela någon roll för hastighetsmätaren om växellådan är tre- eller fyrväxlad eftersom hastighetsmätardrivningen sitter på utgående axeln som alltid roterar med en hastighet som bestäms av bakhjulets varvtal – oavsett hur många växlar man har. Däremot kan de olika kugghjulen du nämner (30 & 32 kugg) vara till för att anpassa drivningen så att hastighetsmätaren visar rätt vid olika hjuldimensioner eller drevningar.

Jim Lundberg

On
Off

1 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Vilken gänga på bensinkranen till Husqvarna Silverpil?

2 kommentarer

Rexmja: Hej Vilken gänga vet jag ej, men tror att detta är rätt packning. Kolla...

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2021-12

  • Classic Motor 2021-89

  • Classic Motor 2021-11

  • Classic Motor 2021-10

  • Classic Motor 2021-09

  • Classic Motor 2021-08

  • Classic Motor 2021-07

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206