Treväxlad motor i tvåväxlad Compact

Fråga: Hej Jim. Går det att montera en 3-växlad fotväxlad Sachsmotor på en Monark Compact som har en befintlig 2-växlad handväxel? Vad jag har mätt upp lite grovt, skiljer det ca 10 mm i sidled (drevspårning). Kan man kompensera med ett annat bakdrev eller något annat?

Tacksam för synpunkter.

Mvh

Mats

 

Svar: Jag har inte bytt motorer i en Compact så jag vet inte riktigt hur man har löst det med kedjelinjen. Men som du säger så skiljer det cirka 10 mm på kedjedrevets placering på två- respektive treväxlade motorer. På den tvåväxlade motorn sitter drevet 30 mm ut från sidan av motorns fäste och på den treväxlade är det cirka 40 mm. Sen har Sachsmotorer olika bredd på motorfästena beroende på årgång med mera.

Tittar man på bakdrev till tvåväxlade Compacter (VoV 1248) och treväxlade Compacter (VoV 1252) så är det samma drev som rekommenderas hos handlarna. Men det är en skillnad på baksvingen mellan två- och treväxlade Compacter, fast jag är osäker på vad som skiljer dem åt.

Annars borde det ju vara så att tvåväxlade Compacten ska ha ett bakdrev med liten offset (kupning) och den treväxlade ska ha mer offset.

Fast jag är säker på att våra läsare har svaret på detta!

Jim Lundberg

Rulla till toppen