Treväxlad motor i tvåväxlad Compact

Treväxlad motor i tvåväxlad Compact

Publicerad

Fråga: Hej Jim. Går det att montera en 3-växlad fotväxlad Sachsmotor på en Monark Compact som har en befintlig 2-växlad handväxel? Vad jag har mätt upp lite grovt, skiljer det ca 10 mm i sidled (drevspårning). Kan man kompensera med ett annat bakdrev eller något annat?

Tacksam för synpunkter.

Mvh

Mats

 

Svar: Jag har inte bytt motorer i en Compact så jag vet inte riktigt hur man har löst det med kedjelinjen. Men som du säger så skiljer det cirka 10 mm på kedjedrevets placering på två- respektive treväxlade motorer. På den tvåväxlade motorn sitter drevet 30 mm ut från sidan av motorns fäste och på den treväxlade är det cirka 40 mm. Sen har Sachsmotorer olika bredd på motorfästena beroende på årgång med mera.

Tittar man på bakdrev till tvåväxlade Compacter (VoV 1248) och treväxlade Compacter (VoV 1252) så är det samma drev som rekommenderas hos handlarna. Men det är en skillnad på baksvingen mellan två- och treväxlade Compacter, fast jag är osäker på vad som skiljer dem åt.

Annars borde det ju vara så att tvåväxlade Compacten ska ha ett bakdrev med liten offset (kupning) och den treväxlade ska ha mer offset.

Fast jag är säker på att våra läsare har svaret på detta!

Jim Lundberg

On
Off

3 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Vilken gänga på bensinkranen till Husqvarna Silverpil?

2 kommentarer

Rexmja: Hej Vilken gänga vet jag ej, men tror att detta är rätt packning. Kolla...

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2021-12

  • Classic Motor 2021-89

  • Classic Motor 2021-11

  • Classic Motor 2021-10

  • Classic Motor 2021-09

  • Classic Motor 2021-08

  • Classic Motor 2021-07

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206