Villiers 98 cc som tappat gnistan

Fråga: Villiers 98cc. Har bytt alla tänddelar, kondensator, tändspole, brytare, tändkabel, tändhatt, stift men fortfarande ingen gnista.

Vad kan vara felet?

Christer Johnsson

 

Svar: Börja med att kolla om det finns något som helst liv i tändsystemet. Gör så här: Ta av svänghjulet och stick in en tunn plast- eller pappersbit mellan brytarkontakterna. Skruva ur tändstiftet och lägg detta mot gods med tändhatten på. Ta ett 6-voltsbatteri och anslut ena polen (valfri) till motorns gods (jord).

Ta sedan en kabel från batteriets andra pol och dutta med den mot kondensatorns anslutning. Om alla delar är hela ska det uppstå gnistor på tändstiftet när man duttar mot kondensatorn. Om så är fallet ligger felet troligtvis i klena magneter eller att fältbrytningsavståndet (Abriss) är felaktigt.

Om det inte uppstår någon gnista när man duttar är någon del defekt. Du har bytt ut alla delar, men frågan är om det är nytillverkade eller begagnade. Gamla tändspolar med textilisolering är hygroskopiska och drar i sig fukt från den omgivande luften och kan därför vara gröna av ärg under skalet. Kolla även att ingen sladd ligger i kläm eller att eventuella genomföringar ör okej.

Jim Lundberg

Villiers 98 cc som tappat gnistan
”Den som var så fin på utsidan…” Gamla textilisolerade tändspolar kan vara helt förstörda på insidan för att de drar i sig fukt. Undvik så kallade NOS-delar när det handlar om äldre tändspolar. De är färskvara.
Rulla till toppen