Tvåcylindrig motorcykel som tänder på ena cylindern

Fråga: Vill fråga angående mc, tvåtaktare twin, där motorn bara går på en cylinder. Ja, den tänder till någon enstaka sekund på andra cylindern med följd att den rusar upp i varv några sekunder Kollat brytare och kondensatorer ser bra prövat med att skifta tändspolar men samma resultat.

Kompression är 7 kg på den cylinder som tänder och 9 kg på den som ej går. Det kommer svart oljeblandning från avgasrörsanslutning mot ljuddämpare. Förgasare rengjorda såg inget fel här vad kan orsaken vara att motorn bara går på en cylinder. Stiftet visar inte på någon förbränning mer lite fuktigt.

Kalle

 

Svar: Det låter som att gnistan finns men är för svag. Ju högre kompression man har, desto högre spänning krävs det från tändspolen. Det kan vara så att tändspänningen är så låg från bägge tändspolarna att gnistan bara orkar hoppa över elektroderna på det tändstiftet som sitter i cylindern med lägst kompression.

Att det rinner svart sörja ur avgassystemet är också ett symtom på att gnistan är klen och då blir inte förbränningen fullständig och oförbränd bensin och olja åker ut i avgassystemet istället för att brinna upp och göra nytta inne i cylindern.

Testa hur lång gnista du kan få till ute i fria luften. Kompressionstrycket gör det svårare för att hoppa över tändstiftets elektroder och det är en faktor på ungefär 10: Om gnistan ska klara av att hoppa exempelvis 0,5 mm över tändstiftets elektroder så måste gnistan helst klara av att hoppa 0,5 x 10 = 5 mm ute i fria luften (=atmosfärtryck).

Jim Lundberg

Rulla till toppen