Mjuka upp gummi

Mjuka upp gummi

Publicerad

Fråga: Jag tänkte mjuka upp dom gummidetaljer så det går att återanvända vid en renovering. Jag har testat på ett par mindre detaljer och låtit dom ligga i badet (50/50 glycerol och T-röd) i upp till 2-3 dygn utan att jag kan märka någon märkbar skillnad på en behandlad och en obehandlad. De gummidetaljer jag tänkt återanvända är visserligen i bra skick men dom är ju trots allt 60 år gamla så man kan ju tycka att glycerolbehandlingen borde ge åtminstone någon liten märkbar effekt. Eller kan det vara så att min gummidetaljer är "för bra" redan innan behandlingen eller att min glycerol är för gammal (minst 40 år) så att jag borde följa Roberts rekommendation (se Glycerin/glycerol till gummi) och också testa med nyinköpt glycerol. Märker ni någon tydlig effekt av glycerolbehandlingen på era gummidetaljer? Och i så fall på vilket sätt?

Per

Svar: Finns det ett bäst före datum på förpackningen brukar det också finnas en anledning till det, även om innehållet givetvis kan fungera långt efter utgångsdatumet. Prova med ny glycerol – en flaska kostar inte många kronor.

Det kan vara så att gummidetaljerna redan är i bra skick, vilket är svårt att avgöra utan att ha känt och klämt på dem.

Jag har bara provat på detaljer som är stela och torra och effekten av uppmjukning med glycerol/t-sprit har varierat men resultatet blir att de inte känns torra och att de blivit mer flexibla.

Robert Gustavsson/Classic Motor

 

 

 

On
Off

1 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Vilken gänga på bensinkranen till Husqvarna Silverpil?

2 kommentarer

Rexmja: Hej Vilken gänga vet jag ej, men tror att detta är rätt packning. Kolla...

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2021-12

  • Classic Motor 2021-89

  • Classic Motor 2021-11

  • Classic Motor 2021-10

  • Classic Motor 2021-09

  • Classic Motor 2021-08

  • Classic Motor 2021-07

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206