Mjuka upp gummi

Fråga: Jag tänkte mjuka upp dom gummidetaljer så det går att återanvända vid en renovering. Jag har testat på ett par mindre detaljer och låtit dom ligga i badet (50/50 glycerol och T-röd) i upp till 2-3 dygn utan att jag kan märka någon märkbar skillnad på en behandlad och en obehandlad. De gummidetaljer jag tänkt återanvända är visserligen i bra skick men dom är ju trots allt 60 år gamla så man kan ju tycka att glycerolbehandlingen borde ge åtminstone någon liten märkbar effekt. Eller kan det vara så att min gummidetaljer är ”för bra” redan innan behandlingen eller att min glycerol är för gammal (minst 40 år) så att jag borde följa Roberts rekommendation (se Glycerin/glycerol till gummi) och också testa med nyinköpt glycerol. Märker ni någon tydlig effekt av glycerolbehandlingen på era gummidetaljer? Och i så fall på vilket sätt?

Per

Svar: Finns det ett bäst före datum på förpackningen brukar det också finnas en anledning till det, även om innehållet givetvis kan fungera långt efter utgångsdatumet. Prova med ny glycerol – en flaska kostar inte många kronor.

Det kan vara så att gummidetaljerna redan är i bra skick, vilket är svårt att avgöra utan att ha känt och klämt på dem.

Jag har bara provat på detaljer som är stela och torra och effekten av uppmjukning med glycerol/t-sprit har varierat men resultatet blir att de inte känns torra och att de blivit mer flexibla.

Robert Gustavsson/Classic Motor

 

 

 

Rulla till toppen