Längre transmissionskedja till DKW 125 cc?

DKW-motorn har ingen kedjespännare utan det hela bygger på axelavstånd och antal tänder på dreven för att kedjan ska få rätt spänning.

Längre transmissionskedja till DKW 125 cc?

Publicerad

Fråga: Hej, jag har en DKW 125cc-motor som suttit i en NV12 som jag har renoverat men problemet är att på denna motor sitter vevaxeldrevet på splines. Jag har ett sådant med 14 kuggar men då blir primärkedjan några mm för kort. Finns det längre kedja eller mindre drev? Tacksam för svar.

Mvh

Ingemar Boman

 

Svar: Originalkedjan till DKW 125 cc har dimensionen 3/8"x5/16" med 44 rullar där rullarna har en diameter på 5 mm. Vevaxeldrevet har då 12 tänder. Det finns säkerligen fler kombinationer beroende på vad motorn ska användas till.

Om man har andra storlekar på dreven så kan en kedja med annan längd (annat antal rullar) fungera så länge kedjespänningen blir rätt. DKW-motorn har ingen kedjespännare som man kan justera utifrån slitage eller olika drevstorlekar. Om man byter från ett drev med 12 tänder till 14 så bör det, rent teoretisk, fungera med en kedja som har två rullar till – alltså 46 rullar, men jag är långt ifrån säker.

När det gäller kedjor kan du kolla med Dione Kullager i Uppsala om de kan hjälpa dig. Motordelar, som drev, till DKW kan ju finnas i Sverige, men förmodligen får man leta i ursprungslandet Tyskland.

Jim Lundberg

On
Off

3 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Vilken gänga på bensinkranen till Husqvarna Silverpil?

2 kommentarer

Rexmja: Hej Vilken gänga vet jag ej, men tror att detta är rätt packning. Kolla...

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2021-12

  • Classic Motor 2021-89

  • Classic Motor 2021-11

  • Classic Motor 2021-10

  • Classic Motor 2021-09

  • Classic Motor 2021-08

  • Classic Motor 2021-07

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206