Längre transmissionskedja till DKW 125 cc?

Fråga: Hej, jag har en DKW 125cc-motor som suttit i en NV12 som jag har renoverat men problemet är att på denna motor sitter vevaxeldrevet på splines. Jag har ett sådant med 14 kuggar men då blir primärkedjan några mm för kort. Finns det längre kedja eller mindre drev? Tacksam för svar.

Mvh

Ingemar Boman

 

Svar: Originalkedjan till DKW 125 cc har dimensionen 3/8″x5/16″ med 44 rullar där rullarna har en diameter på 5 mm. Vevaxeldrevet har då 12 tänder. Det finns säkerligen fler kombinationer beroende på vad motorn ska användas till.

Om man har andra storlekar på dreven så kan en kedja med annan längd (annat antal rullar) fungera så länge kedjespänningen blir rätt. DKW-motorn har ingen kedjespännare som man kan justera utifrån slitage eller olika drevstorlekar. Om man byter från ett drev med 12 tänder till 14 så bör det, rent teoretisk, fungera med en kedja som har två rullar till – alltså 46 rullar, men jag är långt ifrån säker.

När det gäller kedjor kan du kolla med Dione Kullager i Uppsala om de kan hjälpa dig. Motordelar, som drev, till DKW kan ju finnas i Sverige, men förmodligen får man leta i ursprungslandet Tyskland.

Jim Lundberg

Rulla till toppen