Hur stänger man av en Husqvarna?

Fråga: Hur stoppar man en Husqvarna? Jag håller på att fixa en Husqvarna modell 30 och det finns bara en ledning ut från tändplattan och det är från belysningsspolen. Fanns det ingen stoppknapp på dom, eller var det motorstopp som gällde?

Åke

 

Svar: I Husqvarnas instruktionsböcker finns inga körinstruktioner utan endast beskrivningar på hur man gör justeringar, oljebyten med mera. Men tanken är med största sannolikhet att man för ett kontrollerat motorstopp vilket var vanligt på denna typ av minder motorcyklar.

Jag citerar NV:s handbok för NV-JB som är samtida och med samma motorstorlek:

”Motorn stannas genom att man har en växel ilagd, gasen avstängd och försiktigt släpper upp kopplingen.”

Men det kan vara trevligt att stänga av motorn genom att stänga av tändningen vilket är lätt fixat. Man drar en kabel från kondensatorn upp till styret där man har en kortslutningsknapp som jordar kabeln vid intryckning. Det finns sådan från 50-talet i svart bakelit som brukar dyka upp på marknader.

Jim Lundberg

Hur stänger man av en Husqvarna?
Det är lätt att fixa till så man kan stänga av motorn med tändningen. Man drar en kabel (blå på bilden) från kondensatorn upp till styret (Man får borra ett litet hål i motorblocket för kabeln).
Hur stänger man av en Husqvarna?
Bild från B-G. Artikelnummer på fjädern är M 26107 och på bygeln M 26108.
Rulla till toppen