Hur stänger man av en Husqvarna?

Husqvarna mod 28.

Hur stänger man av en Husqvarna?

Publicerad

Fråga: Hur stoppar man en Husqvarna? Jag håller på att fixa en Husqvarna modell 30 och det finns bara en ledning ut från tändplattan och det är från belysningsspolen. Fanns det ingen stoppknapp på dom, eller var det motorstopp som gällde?

Åke

 

Svar: I Husqvarnas instruktionsböcker finns inga körinstruktioner utan endast beskrivningar på hur man gör justeringar, oljebyten med mera. Men tanken är med största sannolikhet att man för ett kontrollerat motorstopp vilket var vanligt på denna typ av minder motorcyklar.

Jag citerar NV:s handbok för NV-JB som är samtida och med samma motorstorlek:

"Motorn stannas genom att man har en växel ilagd, gasen avstängd och försiktigt släpper upp kopplingen."

Men det kan vara trevligt att stänga av motorn genom att stänga av tändningen vilket är lätt fixat. Man drar en kabel från kondensatorn upp till styret där man har en kortslutningsknapp som jordar kabeln vid intryckning. Det finns sådan från 50-talet i svart bakelit som brukar dyka upp på marknader.

Jim Lundberg

Det är lätt att fixa till så man kan stänga av motorn med tändningen. Man drar en kabel (blå på bilden) från kondensatorn upp till styret (Man får borra ett litet hål i motorblocket för kabeln).

Bild från B-G. Artikelnummer på fjädern är M 26107 och på bygeln M 26108.

On
Off

8 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Vilken gänga på bensinkranen till Husqvarna Silverpil?

2 kommentarer

Rexmja: Hej Vilken gänga vet jag ej, men tror att detta är rätt packning. Kolla...

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2021-12

  • Classic Motor 2021-89

  • Classic Motor 2021-11

  • Classic Motor 2021-10

  • Classic Motor 2021-09

  • Classic Motor 2021-08

  • Classic Motor 2021-07

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206