Ny medbringare till tvåväxlad Sachs

Fråga: Hej! Håller på att renovera en Sachs 50/2 KS med handväxel, men jag kan inte få tag i en ny medbringare till växellådan. Har sökt nästan överallt och det verkar inte som om någon på hela internet säljer nya medbringare till dessa motorer. Har ni några tips om var man kan hitta den här delen?

Elliott

 

Svar: Det borde finnas ett antal begagnade medbringare i bra skick till en så pass vanlig motor som den tvåväxlade Sachsmotorn. Standardfelet på dessa motorer är att tvåan inte vill ligga i utan hoppar ur korta ögonblick. Kolla med Rösebäckens Cykel & Motor som har mycket begagnat till äldre mopeder.

Det som har hänt är så att hålen i medbringaren och/eller tapparna i dreven har blivit slitna så de antagit en konisk form. När så har skett vill medbringaren och dreven knuffa bort varandra varvid växeln hoppar ur ett kort ögonblick.

Ibland kan man rädda situationen genom att vända på medbringaren eftersom slitaget mest sker i ena sidan av hålen. En annan variant är att man slipar till hålen i medbringarna och tapparna i dreven om så behövs. Man behöver då bara slipa i tangentens riktning på båda. Hålen blir då lite ovala, likt slitsarna för skruvarna i tändplattan.

Viktigt är att sätta upp delarna så att det verkligen blir 90 graders vinkel – gärna lite mindre. Det senare kan man göra på drevens tappar om man tiltar upp drevet en liten aning genom att lägga ett bladmått under drevets ena sida. Då kommer tapparna att mer se ut som omvänd kona och kommer snarare att dra till sig medbringaren under belastning.

Det knepiga är att slipa exakt lika mycket på alla hål och tappar. Gör man inte detta finns det risk för att en enstaka tapp får överföra hela motorkraften istället för att den fördelas på fyra tappar.

Jim Lundberg

Ny medbringare till tvåväxlad Sachs
Samma slitage uppstår även på drevens tappar som ska greppa i medbringarens hål. Och precis som i medbringarens hål sker det mesta slitaget på ena sidan av tapparna.
Ny medbringare till tvåväxlad Sachs
Man kan ofta rädda en sliten medbringare genom att slipa upp hålen så att dessa får tillbaka 90-graders vinkel. Det räcker att slipa i tangentens riktning så hålen blir lite ovala.
Ny medbringare till tvåväxlad Sachs
Samma sak kan man göra med drevets tappar och även här räcker med att slipa i tangentens riktning. Här kan man förbättra konstruktionen genom att slipa tapparna lite snett så att de blir smalare in mot drevet. Man lägger exempelvis ett bladmått under drevets ena sida när man slipar tapparna.
Rulla till toppen