Byta kupéfläkt i Volvo

Fråga: Jag adopterar eventuellt svärfars Volvo 144 S 1967. Har tills vidare två frågor.

1. Hur kommer man åt att rensa bort löv och annat skit från under gallret där friskluften kommer in?

2. Kupéfläkten behöver bytas….lämplig väg till den?

Henning

Svar: Hej Henning och kul att den kommer ut på vägarna igen. Jag rekommenderar (som vanligt) även att du skaffar en verkstadshandbok.

Om vi börjar med kupéfläkten är det ganska enkelt att komma åt den på 140-serien före 1971. Fläkten är centralt placerad vid kardantunneln inuti samma paket som innehåller värmeelementet.

Lossa slangarna till värmepaketet, du hittar dem inne i motorutrymmet och plugga igen dem om du inte vill dränera hela kylsystemet. Inne i kupén lossar du anslutningar till defroster, reglagewirar och liknande. Jag minns inte om metallstagen på sidorna fanns redan 1967, men i så fall lossa det på passagerarsidan. Du måste även lossa fästena i karossen samt strömkabeln till fläkten. Demontera hela enheten och ta bort klips och eventuella skruvar. Nu kan du byta fläkten.

Innan du monterar tillbaka allt rensar du bort så mycket löv och skräp som du kan. Om du vill kan du blåsa rent med tryckluft (räkna med storstädning efteråt) eller använda en industridammsugare. Ja det var visst svaret på din första fråga som löste sig själv.

Lycka till

Robert Gustavsson

Rulla till toppen