Hängande stöd på MCB 1289 Stockholmare

Fråga: Hej! Jag har en MCB 1289 Krom-stockholmare där jag inte får ordning på stödet. Det vill inte fastna högst upp utan åker ner en bit. Gör man en vänstersväng är det ofta det skrapar i och är riktigt irriterande. Finns det någon lösning eller tips på hur man fixar det?

Mvh

Mattias

 

Svar: Sidostödet har en tvärgående pinne i inre änden (pilarna) och denna pinne trycks in i härdad stålklack med två spår – ett för uppfällt läge och ett för nerfällt läge. Detta är nog den sämst smorda detaljen på en moped och det är vanligt att både pinnen och klacken slits ut.

För att få ut stödet ska man först lossa en skruv som håller i en stoppring. Här är det bra att ha en ombyggd tving som man drar mot stoppringen så att skruven inte ligger i spänn från fjädern – särskilt bra vid den senare monteringen då denna stoppring ska tryckas in i sitt hål så långt att man kan dra i skruven igen.

Jim Lundberg

Hängande stöd på MCB 1289 Stockholmare
Så här ser stödet ut längst in. Pinnen (pilarna) pressas in i spår i en härdad stålklack som sitter längst in i hålet. Pinnen går att byta men bör vara härdad om den ska hålla en längre tid. Klacken i ramen går att knacka ur från baksidan. Notera bara hur den satt då den går att sätta i tre olika positioner varav bara en är rätt.
Hängande stöd på MCB 1289 Stockholmare
Ett bra verktyg när man ska laga stöd. Det är en vanlig skruvtving med en uppskuren rörstump som svetsas dit. Med denna kan man trycka mot soppringen och därmed pressa ihop fjädern vid både demontering och montering.
Rulla till toppen