Vilken skillnad gör jackad kolv?

Fråga: Hur mycket skillnad blir det egentligen om man gör ett litet jack i kolven?

Tomas

 

Svar: När man ”jackar kolven” eller gör en ”lucka” som man också säger så förlänger man tiden som kolven håller insuget öppet vilket leder till att med bränsle hinner sugas in i vevhuset. Sachs mopedmotorer har faktiskt en liten ”fabrikslucka” i originalutförandet.

Nackdelen med ”lucka” är att (förutom att Polisen kan ha synpunkter) är att man till slut tappar bottenvrid om man filar för högt. Motorn varvar mer men blir trött på låga varv. Att sätta filen i kolven är väl att betrakta som en lightversion på mopedtrimning så man slår inte direkt några fartrekord. Svårt att säga hur mycket varje millimeter gör.

Jag hade en kolv i en Husqvarna Flinta-motor med en lucka som var 8 mm hög (vilket är mycket). När jag stoppade i en originalkolv sjönk toppfarten med cirka 5 km/t.

Jim Lundberg

Vilken skillnad gör jackad kolv?
Husqvarna Flintakolv med 8 mm höjd på luckan. Den höjde toppfarten med ca 5 km/t. Detta kan dock variera från ett motorfabrikat till ett annat.
Vilken skillnad gör jackad kolv?
Nej , ”mer” är inte alltid bättre. Här har man filat alldeles för mycket och den här kolven kommer knappast att fungera.
Rulla till toppen