Kickfjäder och lameller till ILO 150 cc

Fråga: Var kan jag köpa kickfjäder som gick av och nya lameller till min ILO 150cc från 1955?

Steve Lindfors

 

Svar: Troligtvis så får man söka i motorns ursprungsland, alltså Tyskland, efter delar. Kolla på eBay. Det kan givetvis finnas begagnade och kanske nya delar även här i Sverige, men det kan vara svårt att hitta dem. Kickfjädern på ILO-motorn är en vanlig spiralfjäder av ”klockmodell” och den bör vara enkel att tillverka för en fjäderverkstad – eller kanske själv. Fjädern går ofta av nära en ände och då kan man bocka om den så att den på nytt passar i infästningen, men jag är osäker på om den går att kallbocka.

När det gäller lamellerna så är det väl korkinlägg i dem och dessa kan man byta ut själv om det är dom som är slitna. Jag har använt vanlig vinkork (naturkork – ej granulat) när jag har renoverat kopplingarna på mina tvåhjulingar. Det finns en beskrivning på detta i del 1 av Stora Tvåtaktsboken. Där finns även en komplett reparationsanvisning för ILO 150 cc.

Men kolla med Rösebäckens Cykel & Motor om de kan ha något och testa gärna med att annonsera efter delarna i Classic Motors privatannonser, vilket är gratis.

Jim Lundberg

Kickfjäder och lameller till ILO 150 cc
Montering av koppling på ILO 150 cc.
Rulla till toppen