Kolvringsverktyg till NV Autoped

Fråga: Hej Jim. Har Du något enkelt sätt att få på cylindern över kolvringarna? Jag är förmodligen för knävelhänter. NV Autoped från 1956.

Högaktningsfullt

Frank

 

Svar: Med en tunn plåtremsa kan man enkelt göra sin egna kolvringskompressor som håller dessa intryckta medan man trär cylindern över kolven. Mitt verktyg på bilderna är tillverkat av en 0,5 mm tjock plåtremsa där jag har vikt ut två små ”handtag” som kan klämmer ihop verktyget med.

Viktigt är att man gradar av kanterna på plåtremsan efter tillklippningen så det inte finns något hakar tag i ringarna när remsan knuffas nedåt av cylindern. Då min remsa är så tunn har jag vikt ut den på fyra ställen så att den inte ska kilas fast mellan kolven och cylinderns avfasning. Dessa flärpar ska alltså vara vända mot cylindern.

För att det ska bli stadigt kan man lägga en ”gaffel” av trä eller metall under kolven så denna står still när cylinderns ska på.

Jim Lundberg

Kolvringsverktyg till NV Autoped
Det kan hända att avfasningen i cylinderloppet (som ska underlätta för kolvringarna att gå in) kan klämma ihop plåtremsan så den kärvar lite på kolven. Då kan man bocka ut fyra flärpar i kanten på remsan och när man trär på cylindern kommer flärparna att träffa kanten på cylinderkjolen istället för fasningen. Då glider remsan lätt ner på kolven vartefter cylindern träs på.
Kolvringsverktyg till NV Autoped
Innan cylindern ska träs på så klämmer man ihop remsan över kolvringarna, men se till att de ligger rätt i förhållande till styrstiften.
Kolvringsverktyg till NV Autoped
Med en ”gaffel” under kolven står denna stadigt när cylindern ska träs på. Gaffeln kan man göra av aluminium eller plywood.
Rulla till toppen