Färgkod till flakmoped 1210

Fråga: Hej. Jag tror mig ha en Monark 1210. Den är röd men jag vill gärna ha den vitblåa varianten. Vad är det för färgkoder? Var köper man färgen bäst?

Mvh

Stefan Ljungberg

 

Svar: Om man ska ta fram en giltig färgkod till en gammal lackering måste man antingen ha ett färgprov som färghandlaren kan analysera – eller så måste någon annan redan ha gjort detta och fått fram koden. Gamla färgkoder är värdelösa då dagens lacker har en annan sammansättning.

Tyvärr så har jag inget giltigt recept på de två kulörer du söker. Om du känner till någon som har en moped (eller en lackerad del) så kan du ta dessa till en handlare som säljer lacker till bilar. Har du tillgång till en lackspruta så köper du färgen i en vanlig burk med lock som du sedan blandar med förtunning och eventuell härdare.

Jag rekommenderar tvåkomponentslacker till mopeder och motorcyklar eftersom enkomponentslacker kan missfärgas av bensin och olja, men man kan välja enkomponentslack till mopeden och sedan lägga en skyddande tvåkomponents klarlack enbart över bensintanken där risken är störst för bensinspill.

Många färghandlare har idag möjlighet att tappa upp lacken i sprejburkar och där kan man även få tvåkomponentslack där man aktiverar härdprocessen genom att trycka på en knapp i botten på burken. När man gjort detta finns det ingen återvändo, utan då måste man använda burken inom kort – annars härdar lacken i burken som då bara är att kasta.

Men det finns en del mopedfirmor som säljer färdiga lacker till äldre mopeder. Kolla exempelvis med Mopedrenovering.se eller Ettans mopeder om de kan ha rätta kulörerna. Tänk på att vit kulör inte bara är vit – det finns massor av varianter på vit kulör så ta inte bara första bästa vita lacken.

Är det någon som har tagit fram färgkoder till den vita och blå kulören som Stefan söker? Lämna gärna en kommentar i fältet nedan.

Jim Lundberg

Rulla till toppen