Fel ram på Fram motorcykel?

Fel ram på Fram motorcykel?

Publicerad

Fråga: Hej. Jag har en fram modell 80 S årsmodell 1954 som jag köpte för några år sedan. Tänkte renovera den men så dök ett problem upp. När jag kollade ramnumret så stämmer inte det med registreringsbeviset. Det är ett gammalt registreringsbevis från riksarkivet.

Skattekvittot stämmer med registreringsbeviset. Det finns inga skyltar på den. Motorcykeln är ju en Fram 80 S Kan dom ha bytt ram? Hur gör man nu?

Mvh Mats

 

Svar: Det verkar som att du har en motorcykel med registreringsbevis och skattekvitto från en annan motorcykel. Ramnumret är ju ett fordons identitet och samma nummer ska då även finnas i registreringsbeviset.

Det finns säkert flera scenarion som kan förklara vad som har hänt. Om registreringsbeviset är framtaget i närtid kan det vara så att Riksarkivet skickat uppgifterna från fel motorcykel – eller att den som beställt registreringsbeviset uppgivit fel registreringsnummer.

Det kan även vara så att någon haft en risig motorcykel med det registreringsbevis och skattekvitto som du nu har och sedan hittat en motorcykel i bättre skick och helt enkelt kört vidare på den nya motorcykeln med det gamla registreringsbeviset. Detta är tyvärr inte helt ovanligt.

Är det riktigt illa så kan din motorcykel vara stöldgods där någon skickat med "ärliga papper" (underförstått att man ska slipa bort det gamla numret på den stulna motorcykeln och stansa in det ärliga numret från det medföljande registreringsbeviset).

Eller så har någon helt enkelt blandat ihop pappren och motorcyklarna nyligen – eller för 50 år sedan. Börja med att kolla med tidigare ägare. Det kan ju vara så att det rätta registreringsbeviset ligger kvar hos någon tidigare ägare/renoverare.

Nästa steg blir att kontakta Transportstyrelsen för att se hur du ska gå vidare med den nödvändiga ursprungskontrollen (oavsett om du har det korrekta registreringsbeviset eller inte).

Jim Lundberg

On
Off

2 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Olja till BSA C11

4 kommentarer

Per L: Verkar följa detta: https://cdn.shopify.com/s/files/1/0717/0717/files/Lucas-Wiring-Color-Code-Key.png?16435659480873694109

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2022-02

  • Classic Motor 2022-01

  • Classic Motor 2021-12

  • Classic Motor 2021-89

  • Classic Motor 2021-11

  • Classic Motor 2021-10

  • Classic Motor 2021-09

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206