Fel ram på Fram motorcykel?

Fråga: Hej. Jag har en fram modell 80 S årsmodell 1954 som jag köpte för några år sedan. Tänkte renovera den men så dök ett problem upp. När jag kollade ramnumret så stämmer inte det med registreringsbeviset. Det är ett gammalt registreringsbevis från riksarkivet.

Skattekvittot stämmer med registreringsbeviset. Det finns inga skyltar på den. Motorcykeln är ju en Fram 80 S Kan dom ha bytt ram? Hur gör man nu?

Mvh Mats

 

Svar: Det verkar som att du har en motorcykel med registreringsbevis och skattekvitto från en annan motorcykel. Ramnumret är ju ett fordons identitet och samma nummer ska då även finnas i registreringsbeviset.

Det finns säkert flera scenarion som kan förklara vad som har hänt. Om registreringsbeviset är framtaget i närtid kan det vara så att Riksarkivet skickat uppgifterna från fel motorcykel – eller att den som beställt registreringsbeviset uppgivit fel registreringsnummer.

Det kan även vara så att någon haft en risig motorcykel med det registreringsbevis och skattekvitto som du nu har och sedan hittat en motorcykel i bättre skick och helt enkelt kört vidare på den nya motorcykeln med det gamla registreringsbeviset. Detta är tyvärr inte helt ovanligt.

Är det riktigt illa så kan din motorcykel vara stöldgods där någon skickat med ”ärliga papper” (underförstått att man ska slipa bort det gamla numret på den stulna motorcykeln och stansa in det ärliga numret från det medföljande registreringsbeviset).

Eller så har någon helt enkelt blandat ihop pappren och motorcyklarna nyligen – eller för 50 år sedan. Börja med att kolla med tidigare ägare. Det kan ju vara så att det rätta registreringsbeviset ligger kvar hos någon tidigare ägare/renoverare.

Nästa steg blir att kontakta Transportstyrelsen för att se hur du ska gå vidare med den nödvändiga ursprungskontrollen (oavsett om du har det korrekta registreringsbeviset eller inte).

Jim Lundberg

Rulla till toppen