Färgkod till Husqvarna Parilla

Fråga: Hejsan! Jag är nybliven ägare till en Husqvarna Parilla. Den är omlackad och jag vill gärna återställa den till originalskick dvs blå som den var från början.

Vet ni möjligen vad den blåa färgen heter eller vad det är för färgkod? Vilka andra modeller delar Parilla motor med (120cc)? Med tanke på utbudet av reservdelarna så hoppas jag att motorn inte är unik.

Tack på förhand!

Amel Gozic

 

Svar: Om du har tur så kan det finnas spår av den gamla originallacken under den nya. Slipa försiktigt ner den nya lacken med fint våtslippapper (korn 320 – 600) lite här och där så ser du om den gamla finns kvar under. Testa även om den nya lacken går att tvätta bort med aceton eller thinner.

Då kan man tvätta bort överliggande färglager på ett skonsamt sätt. Får du fram en yta på cirka 5 x 5 cm så kan din färghandlare utifrån detta bryta fram en likadan kulör. Om någon läsare redan gjort detta för Husqvarna Parilla så får ni gärna berätta vilken färgkod den blå lacken har.

När det gäller motorn så har jag bara tittat in under ”huven” på någon enstaka Parilla och det verakar vara en standard Husqvarna 120 cc-motor av samma modell som sitter i rödqvarnan. Motorn är inte ens fläktkyld i Parillan utan fartvindskyld via en öppning i karossen framtill. Men det kan vara så att de första Parilla-scootrarna som såldes här hade en annan motor (Italiensk?) då det finns uppgifter om att motorn var på 125 kubik och 6 hästkrafter i Husqvarnareklamen från 1953.

Vill du veta mer om Husqvarna Parilla så hittar du ett samtida test här

Jim Lundberg

Färgkod till Husqvarna Parilla
Annons från 1953. Här uppges 125 kubik och 6 hästkrafter. Husqvarnas egen motor är på 120 kubik och 4,5 hästkrafter.
Rulla till toppen